Nu har visserligen våren så sakteliga börjat smyga sig på oss här i Småland, men jag vill ändå bjuda på en gryta på vilt den här veckan. Vilt i alla dess former förknippar man oftast med höst och vinter, men det är aldrig fel att njuta av en god och mustig gryta närhelst på året. Det fina med en gryta (precis som med en soppa) är att man kan ha i vad man vill, hur man vill och när man vill.
Jag citerar min lärare ”matlagning är ingen exakt vetenskap”. Men, tänker du då, matlagning är ju inte en vetenskap överhuvudtaget? Nej, jag vet det Bones, men det är ett poängterade uttryck som jag håller med om helt och hållet. Släng i det du har i kylen/frysen/skafferiet och låt det koka ihop och njut av en underbara middag. Det är inget finlir i den här grytan; det ska vara rejäla bitar av allt, se bara till att det är genomkokt. Stoppa ned det som tar längst tid att tillaga först.
Ingredienser för fyra portioner.
- 500 gram vildsvinskött
- 4 stycken medelstora potäter
- 2 stycken medelstora morötter
- 2 stycken gula lökar
- 2 klyftor vitlök
- 1 gul paprika
- 1 lagerblad
- 5 stycken enbär, krossade
- 2 deciliter grädde
- 2 deciliter vatten
- 3 deciliter rött vin
- 2 matskedar kinesisk soja
- 1 matsked olja
- 1 matsked smör
- 1 kvist färsk rosmarin
- 1 knippe färsk persilja
- 2 teskedar paprikapulver
- salt och peppar efter smak
- 1 matsked vatten + 1 matsked maizena till redning
Tillagning vildsvinsgryta
Putsa köttet, ta bort senor och ben. Skär köttet i bitar på runt 2×2 centimeter, lägg i en gryta tillsammans med olja och smör och bryn på så det får färg.
Skala potatisarna, morötterna, vitlöken och den gula löken och skiva upp i bitar, gör detsamma med paprikan. Det ska vara hyfsat stora bitar så det finnas att tugga på.
Lägg i grönsakerna i grytan och låt fräsa under en minut eller två. Häll därefter på vatten och rödvin och lägg i lagerblad, rosmarinkvisten, sojan och kryddorna. Låt allt puttra ihop under lock på svag värme till köttet är mört (ungefär en timme) och grönsakerna genomkokta.
Tillsätt grädden och låt det koka upp. Koka på svag värme runt 20 minuter så grytan tjocknar. Blanda ihop redningen och häll i den så grytan tjocknar ytterligare. Smaka sedan av det hela med salt och peppar.
Nu är det redo att serveras! Går utmärkt att äta som den är eller att servera med ris eller potatis. Toppa gärna med timjan.
Blir det över så låt det stå i kylan och ät senare, grytan blir bara godare om den får stå och smakerna får sätta sig.