-Det heter slipa!
-Förlåt?
-Det heter slipa kniv, inte vässa. Så du får skriva ”slipa knivarna”.
-Ähh, spela roll, jag skriver vässa om jag vill.
-Man vässar pennor inte knivar. Knivar slipar man.
-Jag måste få välja mina egna ord här. Vässa…
-Säg vässa kniv en gång till, jag varnar dig, jag dubbelvarnar dig för tusan. Säg ”vässa” en gång till…
Hmm… bäst jag låter bli v-ordet och kör på med receptet. Här är i alla fall veckans recept som den här veckan blir en riktig smakrik wok serverad med ris och friterad tofu. Precis som det står i rubriken.
Ingredienser, för fyra personer.
- 100 gram morot (en stor)
- 120 gram röd paprika (medelstor)
- 50 gram rödlök (en liten en)
- 40 gram purjolök (cirka en deciliter strimlad)
- 100 gram kinakål (cirka tre blad)
- 400 gram tofu (ett paket)
- En röd chili
- Två klyftor vitlök
- Tre centimeter ingefära
- Två matskedar kinesisk soja
- Två matskedar japansk soja
- En matsked fisksås
- En tesked sesamolja
- En lime (saft och zest)
- En halv deciliter mjöl (valfri sort)
- En matsked vatten
- Två deciliter panko (asiatiskt ströbröd)
- Olja till fritering och stekning
- Sesamfrön, svarta och vita till servering
- Ris (valfri sort) att servera till
Tillagning
Vi börjar med marinaden, för den ska stå till sig en stund. Finhacka chilin. Vill du ha den mildare så rulla den mellan händerna så fröna lossnar, sedan är det bara att skära av toppen sen och hälla ut dessa.
Riv ingefäran, vitlöken och limeskalet, blanda med chilin. Tillsätt soja, fisksås och sesamolja. Var försiktig med sesamoljan för den är intensiv och kan lätt ta över alltihopa
Rör ihop allting och ställ in i kylen.
Nu gör vi smeten till tofun vi ska fritera. Pressa ur saften ur limen och blanda ihop med mjöl och vatten. Späd med mer vatten om smeten blir för seg. Smeten ska fästa på tofun och inte rinna av den. Tofu kan vara rätt lös i konsistensen (även om man köper en fast sort) så ett tips är att pressa ut vätskan genom att lägga tofun på en tallrik och lägga en annan tallrik ovanpå.
Medan vi väntar på tofun så tar vi hand om grönsakerna
Passa på att koka riset också, bara att följa anvisningarna på paketet (dubbelt med vatten mot ris och lite salt).
Se till att kniven är vass! Strimla upp alla grönsaker, storleksmässigt som en tändsticka, eller som det heter på kockspråk; ”Julienne”.
Hetta upp en wokpanna och tillsätt lite olja. När det blivit hett så lägger du i grönsakerna, sänk värmen och låt det fräsa en stund, grönsakerna ska vara stekta men samtidigt krispiga och ha en kärna. När grönsakerna är klara så häller du på marinaden och låter den steka in i grönsakerna någon minut.
Värm upp en kastrull med olja, hur mycket beror på hur stor kastrullen är men det ska kunna täcka tofun, så låt oss säga en fyra-fem centimeter. Hetta upp oljan till 170 grader. Om du inte har en termometer kan du kolla värmen genom att lägga i en liten bit vitt bröd. Det ska bubbla och den ska få färg snabbt, då är temperaturen bra.
Skiva upp tofun i skivor med en tjocklek på en centimeter, doppa dessa i smeten och se till att de täcks med smet överallt. Häll panko på ett fat och lägg tofun på detta och vänd om så de blir täckta. Nu är det dags att fritera, lägg i några bitar tofu i taget i oljan och låt det fritera ett par minuter, de ska få fin färg, det kan ta mellan tre och fem minuter. Ta upp med en hålslev och lägg på papper så fettet får rinna av.
Lägg upp ris, de wokade grönsakerna och den friterade tofun. Strö sesamfrön över och pressa över lite lime.
Sen är det bara att hugga tag i ätpinnarna och äta!