Xiaomi gillar att utmana premiumsegmentet och Xiaomi Buds 5 Pro är inget undantag. Här får vi brusreducering, högupplöst ljud, head-tracking, multipoint och till och med en inbyggd röstinspelningsfunktion. Men frågan är – kan de verkligen konkurrera med tungviktarna från Apple, Sony och Bose?

Design och komfort
Vid första anblick känns designen bekant – det är uppenbart att Xiaomi sneglat på Apple AirPods Pro. Men Xiaomi Buds 5 Pro har sin egen touch, särskilt med den frontöppnade laddningsluckan, vilket känns både coolt och… något opraktiskt. Lurarna sitter däremot riktigt bra i öronen och med IP54-klassning klarar de både svett och regnstänk.

Ljudet – imponerande, men kräver justering
Xiaomi har slängt in trippeldrivers i dessa – en kombination av dynamiska element, keramisk diskant och en planardiskant. På pappret låter det som rena drömmen, men direkt ur kartongen är ljudet lite för bas-tungt och instängt. Lyckligtvis har Xiaomi fixat flera EQ-profiler, och med lite justering (Harman-profilen är en vinnare!) blir ljudet både luftigt och detaljerat.
Basen är punchy, mellanregistret krispigt, och diskanten riktigt snygg efter lite tweakande. Inte på Sonys eller Sennheisers nivå, men snudd på.
För att verkligen pressa lurarna testade jag med livesets från Tomorrowland Winter 2025 – de har nyligen släppts i hög kvalitet och innehåller allt från pulserande basgångar till kristallklara toppar. Perfekt för att känna om hörlurarna hänger med i dynamiken. Med rätt EQ-profiler levererade Buds 5 Pro ett brett ljud, bra separation och en energisk ljudbild som gjorde sets från till exempel Armin Van Buuren, Nina Kravitz och Axwell till rena njutningen.
ANC och transparens – tyst men inte knäpptyst
Xiaomi hävdar att brusreduceringen klarar upp till 55 dB, och det märks – tågmuller, AC-brus och tangentbordsknatter försvinner effektivt. Det når dock inte riktigt samma nivå som Sonys WF-1000XM4, särskilt när det gäller att filtrera bort högfrekventa ljud. Transparensläget är användbart, men Apple har fortfarande bäst naturlighet här.
Batteri och laddning – en riktig arbetshäst
Här vinner Xiaomi poäng! 8 timmar per laddning (6 timmar med ANC) och upp till 40 timmar med fodralet är riktigt imponerande. Dessutom har vi snabbladdning (10 min = 4 timmar) och trådlös laddning.
Smarta funktioner – innovation eller gimmick?
Multipoint fungerar felfritt, så du kan koppla till både mobil och laptop samtidigt. Men den mest nördiga funktionen? Inbyggd röstinspelning direkt i hörlurarna. Kul idé, men ljudkvaliteten på inspelningarna är inget att skriva hem om. Om man jämför med andra mikrofoner för just ljudinspelning så får man mer djup och klarhet i ljudet. Men detta är också mikrofon inbyggd i en öronsnäcka och med tanke på detta är det klart godkänt ljud.
Appen är funktionell men inte felfri – vissa menyer är slarvigt översatta och det krävs ett Xiaomi-konto för firmware-uppdateringar (!). Det borde inte vara så svårt att skippa inloggningstvånget…

Slutsats – är lurarna värda pengarna?
Xiaomi Buds 5 Pro bjuder på en rejäl funktionsbuffé – ljudet kan bli grymt med rätt inställningar, ANC är klart godkänd, batteritiden lysande och de har unika funktioner som röstinspelning och Wi-Fi-streaming. Men de är inte helt utan brister: appen kunde vara bättre, ljudprofilen kräver justering och priset ligger farligt nära konkurrenter som Sony och Apple.
För teknikälskaren som vill ha mycket funktion för pengarna? Ja, absolut. Men om du är på jakt efter riktiga premiumlurar så får du leta vidare.
Xiaomi skickade recensionsexemplar för detta test. Utskickare av material har inget redaktionellt inflytande på våra tester, utan vi skriver alltid oberoende med er läsare och konsumenter i fokus.
Så här sätter vi betyg på Senses