Xiaomi har tidigare släppt flera smartklockor på svenska marknaden, men det är först med Xiaomi Watch 2 som wearOS är inkluderat vilket låter smartklockan komma in i värmen. Xiaomi Watch 2 Pro, den vi har testat i ungefär en månad, är sprängfylld med funktioner och har fått följa med oss på ett gäng cykelturer, promenader, och andra aktiviteter. I vissa aspekter har den på ett enkelt sätt blivit del av vardagen och i andra inte riktigt övertygat.
Ett första intryck
Xiaomi Watch 2 kommer som ovan nämnt i två varianter, en vanlig och en Pro. Mellan dessa skiljer några detaljer och två större. Pro-versionen är byggd av rostfritt stål och erbjuder en LTE-uppkoppling. Den är 18 gram tyngre, har andra mått (dock marginell skillnad) samt att den tappar 10 timmar batteritid (55 i stället för 65 timmar) vid användning av LTE. I övrigt använder båda klockorna Qualcomm Snapdragon® W5+ Gen 1, har samma RAM-minne och samma blåtandsversion. Jo just det, Pro-versionen erbjuder också temperaturmätning och kroppsammansättning. Två funktioner vi dessvärre faktiskt aldrig fick att fungera.
Watch 2 Pro är en relativt stor pjäs. Även om boetten till storleken är snarlik Mobvoi TicWatch Pro 3 Ultra GPS så gör avsaknaden av en sluttande kant att Watch 2 Pro känns lite klumpigare och högre. Bär du den kortärmat är det inga som helst problem men med lång skjortärm så fastnar manschetten och Watch 2 Pro blir därför inte långlivad i den konstellationen.
Efter en månads användning där vi varken varit onödigt vårdslösa, men inte heller överdrivet försiktiga, blir repor på boettens kant en besvikelse. Den 1.43” stora Amoled-skärmen har samtidigt inte en enda repa, vilket säger något om både skärmens slitstyrka och boettens avsaknad av detsamma. Vi ska komma ihåg att Xiaomi lanserar denna klocka som gjord för sport med vilken du exempelvis kan simma eller para ihop med någon av de cirka 150+ träningsalternativ som erbjuds.
Watch 2 Pro styrs med två tryckknappar samt en krona. Den övre tryckknappen kan du till stor del bestämma vad den ska göra medan den nedra är låst mot två funktioner, dubbelklicka för Google Pay eller enkelklicka för senaste använda appar. Kronan har flera olika funktioner beroende på vilken app som är igång och får en mysig, haptisk återkoppling om du till exempel höjer eller sänker volymen. Helt enkelt användbar på många sätt. Men efter några turer på cykeln märker vi att den ligger mot cykelhandsken och hela tiden ändrar presentationsläge och i värsta fall volymen. Det är dock enkelt att klicka bort så ta det mest som en observation för alla som önskar ha klockan på vänsterarmen.
En detalj som vi inte gillar är undersidans material då den är gjord av glas. Det blir lätt svettigt och vi anser Mobvoi TicWatch Pro 3 Ultra GPS har en bättre lösning med sin relativt platta och metallbeklädda yta.
Watch 2 Pro i vardagen
Vi vet, vi kan inte skuldbelägga Xiaomi för Googles wearOS tillkortakommanden. Hade det dock gått att i högre utsträckning kunna justera och personifiera vad som ska visas, vilka meddelanden som ska plinga till eller hur knapparna ska fungera hade det blivit en mer njutbar upplevelse. Men nu är det som det är även om vi önskar att Xiaomi i alla fall hade låtit oss ändra ljudsignalerna.
Ett klart minus i det hela är att Xiaomi har låst in, precis som Apple eller Google Pixel, vissa funktioner i sitt egna habitat. Funktionen för att kunna se din mobils kamera finns, men stöds bara mot Xiaomis egna telefoner.
För alla er som haft en smartklocka ett tag kan följande observationer möjligen kännas lite självklara. Men för er som ännu inte testat kommer här några reflektioner. En stor styrka är att inte missa samtal, med LTE-versionen behöver du ju inte ens din telefon, samt att snabbt se inkommande trafik. Men samtidigt kan denna närhet skapa än mer distraktion. Den upplysta skärmen är perfekt i mörka förhållanden, men i solljus och med ett par polariserande solglasögon på dig är det närmast irriterande svårt att se.
Xiaomi Watch 2 Pro som träningskompis
Det är fascinerande att i detalj analysera ett träningspass. All väsentlig information presenteras tydligt i text och med grafer som du kan lägga över varandra för att se en korrelation mellan din puls, höjdskillnad och hastighet.
Men en väsentlig del saknar vi i appen Mi Fitness och det är möjligheten att kunna ”åka med” din cykeltur. Visst kan du se att efter ungefär 10 minuter går pulsen upp och sannolikt var det vid en specifik backe. Men i vissa fall är det inte självklart varför ansträngningen var högre och då måste man gissa sig till var man var. Vilket känns extra onödigt då klockans positionering med GNSS med 5-system och dubbla band fungerar mycket bra. Och man vill ju inte behöva gissa. Och det behöver man faktiskt inte, för det finns en lösning.
Mi Fitness har samarbete med Suunto, Google Fit och Strava (och möjligen fler). Mi Fitness fungerar där som datakälla och vi provkörde Suunto där allt fungerade utan problem. Suuntos app har dessutom kommit några snäpp längre och erbjuder snyggare presentationer, ett gäng olika kartvarianter och just, förmågan att ”åka med”. Suuntos app fungerar dock ej retroaktivt, utan först när du länkat dem börjar din data dyka upp.
För att mäta hur träffsäkert Watch 2 Pro mäter exempelvis puls körde vi en kortare tur med Mobvoi TicWatch Pro 3 Ultra GPS på ena armen och Watch 2 Pro på andra. Pulsmätningen skiljde endast 2 bpm vilket får anses som samma.
Kontentan Xiaomi Watch 2 Pro
Vi är inte helt nöjda med byggkvaliteten, en smartklocka så inriktad mot sport borde se bättre ut efter ungefär en månads användning. Vidare är avsaknaden av en rundad boett problematisk då den känns stor och lite klumpig. Det är heller inte till klockans fördel att undersidan höjer den ytterligare. Att Xiaomi Watch 2 Pro dessutom inte går att ladda trådlöst är också en förlust.
Men efter det har vi inget mer att klaga på.
Det finns många detaljer och funktioner kvar att nämna med Xiaomi Watch 2 Pro. Laddningen är mycket snabb, du får ett gäng urtavlor att växla mellan, sömnövervakningen tildelar dig ett djur som sover likartat vilket kan skapa nyttiga – och vissa fall roliga – reflektioner över sin sömn. Bara för att nämna ytterligare några funktioner.
Vidare kan de brister som Xiaomis egna app uppvisar lätt täckas upp med exempelvis Suuntos. Efter full laddning har du en användningstid på cirka 2 dygn, men kör du två halvtimmes pass på cykeln med full övervakning på är det tryggast att ladda en gång per dag. Vilket känns ok med tanke på hur snabbt de n laddar.
Xiaomi Watch 2 Pro känns därför som helhet prisvärd. Ganska stadigt ligger priset på 2 990 kronor men det är inte ovanligt med rea och när detta test skrevs fanns klockan faktiskt för 1 990 kronor på Xiaomis egna hemsida. Och för det priset är denna smartklocka ett kap på alla sätt.
Xiaomi skickade recensionsexemplar för detta test. Utskickare av material har inget redaktionellt inflytande på våra tester, utan vi skriver alltid oberoende med er läsare och konsumenter i fokus.