Hem Teknik / PrylarSmarta hem Test: Xiaomi X20+ Robot Vacuum (54405)
Silver

Test: Xiaomi X20+ Robot Vacuum (54405)

av Henric Brandt

När jag var alldeles för liten fick jag se en film med Tom Selleck som heter Runaway. Filmen är från 1984 och utspelar sig i framtiden där robotar har tagit över de flesta sysslor. En speciell polisstyrka ger sig ut om någon av dessa robotar krånglar. Problemet är att filmens skurk, spelad av en extremt otäck Gene Simmons (ja, han från musikgruppen KISS), byter ut styrchippen i robotarna och de blir nu mordiska. I filmen finns en scen där en hemhjälpsrobot – som är väldigt lik en modern robotdammsugare – glider runt i ett hem med en revolver i sin gripklo. Filmen förutspådde massor av saker som nu finns, bland annat läsplattor, övervakningskameror och drönare. Så jag har skämtsamt alltid varit lite skeptisk till robotdammsugare och dylika gräsklippare.

Foto: senses.se

Fast när jag fick möjligheten att testa X20+ Robot Vacuum från Xiaomi blev jag ändå nyfiken på hur det skulle vara att ha en egen robot som fixar städningen åt mig.

X20+ Robot Vacuum är samtidigt inte bara en dammsugarrobot utan har även en hel basstation där den laddar, rengör sig själv och fyller på vatten. Så därmed skiljer den sig åt från andra robot-dammsugare vi har testat tidigare såsom Roborock S8 och Neato D8. Däremot har det blivit standard bland lite dyrare, premium-modeller såsom Roborock S8 Pro Ultra. Kan Xiaomi X20+ utmana med sin betydligt lägre prislapp?

När jag öppnar lådan så finns det en snabbstartsguide, som visar hur du ska installera din robot och hur du ska placera den. Produkten känns gedigen och dyr, klosetten där du fyller på vatten är av bra tjocklek och känns inte som om den kommer läcka i första taget. Det är även smart upplagt att den behållare där du fyller på med fräscht vatten är genomskinlig, medan den andra som tar upp smutsvattnet är mer tonad. Det är lätt att se skillnad på dem, och det går heller inte att sätta dem fel.

Foto: senses.se

Medan jag fyller vatten laddar jag ner appen (som funkar både till Android och iOS) till dammsugaren, som behövs för att överhuvudtaget kunna använda Xiaomi X20+. När appen är nedladdad dyker det upp ett irritationsmoment, för även fast jag laddar ner den från svenska App store är det helt fel språk inlagt som standard – kinesiska, till råga på allt. Det är tydligen inte ett nytt fel, eftersom det är väldigt många kommentarer på nätet som påpekar samma sak.

Hur är din kinesiska? Foto: senses.se

Via Google Translate hittar jag till slut vart jag kan ställa in rätt region och rätt språk, och vips så är jag igång igen. Hur detta ska gå för äldre som inte har Googles app vete tusan… Det första Xiaomi X20+ behöver göra är att åka runt i ditt hem och skapa en karta över hur området ser ut. För bästa resultat bör du ta bort stolar och andra föremål som kan vara i vägen, så att du får en så bra karta som möjligt.

Foto: senses.se

När kartan sedan är skapad kan du gå in och redigera den. Du kan dela upp rummen och ge dem olika namn, sätta upp “väggar” som gör att roboten inte åker in under till exempel tv-möbeln och trasslar in sig i sladdar. Du kan även ställa in var du har mattor, så att roboten inte använder mopparna på dem utan istället dammsuger dem endast. Det som däremot inte går av någon anledning är att ställa in att mattan ligger på diagonalen.

Innan dammsugaren gör sin första rengöring behöver den ladda batteriet fullt. Batteritiden är cirka 180 minuter, vilket är mer än tillräckligt för att städa mitt hem. Roboten åker själv och laddar på sig och rengör mopparna under pågående städning, om det behövs.

Sugkraften i Xiaomi X20+ är hela 6000Pa, den har fyra rengöringslägen och använder sig av LDS-lasernavigering för att hitta runt. Det går att ställa in roboten så att den försiktigt åker emot väggar och dylikt för att komma ännu närmare, eller så använder du endast laser-navigering och då nuddar den inte väggarna alls. Ställer du dig i vägen för den så hittar den en ny rutt och den anpassar sig hela tiden efter förutsättningarna som finns.

Jag har ganska låga trösklar, vilket är en fördel för robotdammsugare är ofta inte designade för att med lätthet ta sig över högre trösklar. Problemet är att jag har sladdar som är spikade i trösklarna med klämmor, och dessa skapar en del problem för roboten när den försöker ta sig över. Fördelen är att roboten inte ger upp; den finner till slut ett sätt. Från andra hållet, där det inte finns några klämmor, kör den över tröskeln helt utan problem.

Den här filmen visar flera fördelarna med X20+, men även ett par av nackdelarna.

Xiaomi X20+ är en kombinerad dammsugare och mopp. När den rengör mopparna och torkar dem, blir det en extremt hög ljudnivå från basstationen – inte olikt Roborock S8 Pro Ultra. Den låter som en korsning mellan en industriell dammsugare och en icke-avkalkad kaffebryggare. Ljudet håller i sig en stund, och sedan finns det ett lågt brum från basstationen ganska länge därefter. Ingen dealbreaker, men bra att vara medveten om för exempelvis sena kvällar i lägenhet. Detta moment är synd att man inte kunnat förbättra, eftersom själva roboten är mycket tystare än en vanlig dammsugare. Det känns lite konstigt att den blir så extremt högljudd i början och framför allt i slutet av ett städuppdrag.

Så hur bra städar Xiaomi X20+ då? Mycket bättre och mer effektivt än vad jag hade trott! Roboten har en dammuppsamlingslåda som tar hand om det torra dammet. Sedan moppar den och smutsen hamnar i smutskloseten i basstationen. Efter att maskinen hade gått två varv hemma var den proppfull med damm, och vattnet var kolsvart. Den är även effektiv om man har spillt vätska på golvet, vilket den också tar hand om.

Foto: senses.se

Om det är någon yta som är extra smutsig kan du ställa in Xiaomi X20+ att moppa extra hårt där och använda mer vatten. Så att skura golven behöver inte göras lika ofta.

Foto: senses.se – Lätt att tömma och återinstallera.
Lätt att plocka isär för att få bort hår och annat ur borstarna. Foto: senses.se

Det enda problemet med Xiaomi X20+ är att hur effektiv den än är och hur bra den än kommer åt, så måste du ändå ha en vanlig dammsugare för att nå de ställen som roboten inte kan ta. Fördelen är att du inte behöver använda den vanliga dammsugaren särskilt ofta, eftersom Xiaomi X20+ faktiskt klarar uppdraget mycket bättre än vad jag hade trott. För er med små barn är det perfekt att ställa in att Xiaomi X20+ ska göra rent efter middagen, då det kan ramla både en och två grejer ned på golvet, och därmed finns det tid över till andra, viktigare och framförallt roligare saker.

Med tiden blir vissa delar väldigt smutsiga men det finns smidiga rengöringsprogram att följa steg för steg. Foto: senses.se

Sammanfattningsvis hade jag på förhand inställningen att en robotdammsugare inte är något annat än en lite fånig gimmick. Men nu, efter att jag har testat Xiaomi X20+ Robot Vacuum, har jag ändrat mig. Den gör verkligen rent, och du sparar en hel del tid. Dessutom har Xiaomi X20+ ett riktigt attraktivt pris, så att den är lite högljudd under vissa stunder spelar inte så stor roll när helhetsintrycket är så positivt. Nu har jag inte kunnat testa den i direkt A-B jämförelse mot Roborock S8 Pro Ultra, men från vad jag hört av min kollega har jag svårt att se att den senare skulle motivera mer än dubbla prislappen – vilket alltså gör Xiaomi X20+ prisvärd.

Foto: senses.se – Du kan alltid se var din robot är i realtid via appen om du inte är hemma.

Xiaomi skickade recensionsexemplar för detta test. Utskickare av material har inget redaktionellt inflytande på våra tester, utan vi skriver alltid oberoende med er läsare och konsumenter i fokus.

Så här sätter vi betyg på Senses

Missa inte detta

Lämna ett svar

[script_21]

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.