Zagg pro keys recension Guld

Test: ZAGG Pro Keys

av senses.se

Apple har uppfunnit mycket, men idén om en bärbar dator med löstagbar skärm – något som lär förväntas vara standard för generationen som växer upp idag med pekskärmar i precis allt – lanserades på bred front först genom Surface från Microsoft. Apples MacBook Pro håller fast vid den klassiska designen med fast, vikbar skärm och tangentbord, men inte pekskärm (däremot blir det ju bättre fart snart med nya M1-chipen). iPad Pro har varit företagets ”proffsmodell”, som kostar orimligt mycket pengar i förhållande till en äkta, bärbar dator som dessutom har många fördelar i form av lagringsmedia och mer komplexa operativsystem. Men för den som inte riktigt behöver krämen i en bärbar dator, vill ha längre batteritid och samtidigt inte vill lägga femsiffriga belopp på en Pro-modell (utan äkta tangentbord) så finns en mellanväg – en klassik iPad med ett schysst bluetooth tangentbord. Frågan är om ZAGG Pro Keys kan vara det tangentbordet?

Pro Keys är inte det första bluetooth-tangentbordet från ZAGG till iPad; vi har kört ett till vår iPad mini sen ett par år tillbaka. Men denna, nya modell har två stora nyheter: dels är det nu en modern, snabbare och mer effektiv bluetooth-kodek (5.0 i detta fall, med 128 bits kryptering för att inte kunna lyssnas av) som används samt att man lagt in en touchpad á la bärbara datorer, som ger dig en funktionell mus/pekdons-funktion för arbete och spel.

Ihopfällt blir allt bara dryga centimetern tjock och väger ungefär som en lättare, bärbar dator. Foto: senses.se

Zagg Pro Keys består av två delar – dels själva tangentbordet med magnetisk, vikbar del, dels gummiskyddet som omhuldar din iPad (finns till standard iPad 10.2″ och Pro-modellerna på 10.9/11″) och ska göra att den klarar fall från nästan två meters höjd (förutsatt att den inte landar med skärmen nedåt, får vi anta). Gummihållaren har även ett spår med plats för en Apple Pencil (eller tredjepartsmotsvarighet som ZAGGs egen Pro Stylus). Själva designen är inte så unik som man först kan tro; alla iPad-skal med vikbar del ser i princip likadana ut, men på ZAGGs hemsida kan man få inrycket att man genom detta kan bestämma lutningen och höjden av iPad:en att bli mer som en datorskärm. Men om detta faktiskt går att göra så kom vi inte på hur (och det står inget i manualen om det heller). Här verkar det vara vika in och få runt 45 graders lutning som gäller och det funkar helt OK för ändamålet. Tangenterna är sköna och svarar bra, du kan aktivera bakgrundsbelysning (som drar extra batteri) och pekaren fungerar precis som den ska (dyker upp som en liten, grå cirkel), vilket exempelvis är bra för peka-och-klicka-äventyr såsom Tales of Monkey Island (beroende på arbetsuppgifter så kan dock touch-funktionen direkt på skärmen vara snabbare). I vanlig ordning är tangentbordet något mindre än ett ”vanligt” tangentbord på en bärbar dator, men faktiskt inte mycket mindre (se bild nedan). En kul bonus är också att Pro Keys kan kopplas till två enheter samtidigt via bluetooth och du kan sen växla mellan input till dessa. Så här har du i princip ett kompakt och fullt fungerande, extra tangentbord med inbyggd mus till datorn (både stationära och bärbara, om det skulle behövas).

En kul detalj är att designen på skyddet försöker ”rikta” ljudet framåt genom uttagna hål som pekar mot användaren (istället för åt sidan, som de brukar göra på iPrylar). Om detta gjorde så stor faktiskt skillnad på ljudet kan diskuteras (bra hörlurar rekommenderas i princip alltid – för din och omgivningens skull), men tanken är i alla fall god.

Skillnaden är inte så stor mot ett vanligt tangentbord på exempelvis MacBook Pro. Foto: senses.se

För en prislapp på runt tusenlappen så finns det mycket att älska och ganska lite att klaga på vad gäller leveransen hos ZAGG Pro Keys. Begränsningen att jobba på en pekplatta med iPadOS består mer i själva operativsystemet än i tangentbordet och samtidigt så kan du utföra oväntat många uppgifter på en iPad, med mycket goda resultat såsom Office-användning, klippa i iMovie och – inte minst – köra via webbaserade tjänster (kräver då internetanslutning, såklart). Det fanns dock ett litet smolk i bägaren som vi upplevde första veckorna och som avhjälptes med ny mjukvara (App finns för ändamålet) och det var att wake-funktionen var lite hit-or-miss. Mest hit, men också en del miss. Efter att ha ”somnat” vid inaktivitet så ville tangentbordet inte alltid koppla ihop sig smidigt med varken plattan eller datorn, utan krävde flera knapptryck och eventuell omstart för att hitta tillbaka. Ingen dealbreaker, då det inte hände varje gång och blev fixat med nya mjukvaran, men drog ned intrycket på en annars så tillfredsställande produkt (cred till ZAGG dock som fixar och låter oss uppdatera mjukvara på en sån här produkt)

Nu kan du spela peka-å-klicka-spel med ”mus” på din iPad.

Så summa summarum, med tanke på funktion (överlag), egenskaper och lättheten i att bära med iPad och denna istället för fullfjädrad dator (som drar mer ström) så kan det inte bli annat än snudd på toppbetyg till ZAGG Pro Keys. Det lite omständliga stativet och buggen med wake-funktionen var lite surt, men då den senare inte var alls krånglig att fixa till, så blir det ingen stor skugga över en annars mycket kompetent och prisvärd produkt, som öppnar upp helt nytt användningsområde för din iPad.

Så här sätter vi betyg på Senses

Missa inte detta

Lämna ett svar

[script_21]

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.